Kent ve Çevre Topluluğu” Samsun Büyükşehir Belediyesi Katı ve Sıvı Atık Tesislerine Ziyaret Gerçekleştirdi

Doç. Dr. Ayhan Nuri Yılmaz’ın akademik danışmanlığını yürüttüğü “Kent ve Çevre” topluluğu, 21.11.2023 Salı günü Samsun Büyükşehir Belediyesi katı ve sıvı atık tesislerine ziyarette bulundu. Öğrencilerimiz kentsel atıkların nasıl bir süreçten geçerek geri dönüştürüldüklerini yerinde görme imkanı buldular. İlk olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama Sahası’na ziyaret gerçekleştirildi. Katı atıkların nasıl toplanıp ayrıştırıldığı, ortaya çıkan metan gazının nasıl değerlendirildiği gibi konular hakkında yetkililer bilgilendirme yaptı. Katı atıkların depolama sahasına ulaşmadan önce çöplere ayrıştırılmış bir şekilde atılmasının ne kadar önemli olduğu aktarıldı. Böylelikle ayrıştırma maliyeti azalırken katı atıklardan elde edilen verim artmakta ve güncel rakamlara göre 40 bin hanenin elektrik ihtiyacı katı atıklardan çıkan metan gazının dönüştürülmesi ile karşılanmaktadır.
İkinci ziyaret noktası ise Samsun Doğu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi oldu. Burada kanalizasyon sistemi ile toplanan sıvı atıkların nasıl ayrıştırıldığı ve arıtılarak denize nasıl deşarj edildiği konuları hakkında detaylıca bir sunum yapıldı. Samsun ilinin tamamının kanalizasyon sistemine bağlandığı ve tüm sıvı atıklarının mevzuattaki standartlara uygun bir şekilde arıtılarak tekrar dönüşümünün sağlandığı aktarılmıştır. Sürdürülebilir kent yaşamı için son derece önemli olan bu iki tesise yapılan ziyaret sonucu öğrencilerimiz teori ile pratiği buluşturma imkanı elde etmiştir.